Купувам недвижим имот на данъчна оценка - печеля или губя?!?

       В стремежа си, да спестят от заплащането на дължимите разходи и такси, при сделка за покупко-продажба на недвижим имот, страните по нея /продавач и купувач/, могат да си създадат редица „главоболия“ и в последствие да платят или загубят много повече.

Една от най-порочните грешки в тази връзка е изповядване на сделката на цена различна от реалната. Какво ще рече това – в предварителния договор, двете страни се договарят за определена цена, но в нотариалния акт се записва друга, по-ниска от договорената (обикновено близка до данъчната оценка). Защо го правят? – за да си спестят разходите по прехвърляне на собствеността /местен данък, нотариални такси, такса вписване и др./.

Какви са рисковете и капаните, с които купувачът е редно да бъде запознат?

Служителите на съответните администрации, включително и самият нотариус могат да допуснат неволни грешки. Грешките водят до определени последици, които могат да доведат до евикция (съдебно отстраняване на купувача от имота).

Коя продажна цена ще може да претендира купувача в случай на евикция? Посочената в предварителния или в окончателния договор? Как купувача ще претендира за разликата, която най-често се заплаща в брой? Отговорът на този въпрос можете да си го дадете сами!

В повечето нотариални актове са записани неустойки в полза на купувача, в случай на евикция, но размерът на тези санкции се определя от компетентния съд, а не от това, което е записано в окончателния договор.

Това, че нотариалният акт е сключен, не означава автоматично, че купувачът става пълноправен собственик, тъй като моментът на вписване на сделката в Агенцията по вписвания е правопораждащият юридически факт. Самото вписване може да отнеме от 1 до 10 дни (зависи от натовареността и населеното място). През този период, ако продавачът е недобросъвестен, с лекота може извърши нова продажба или ипотекиране на вече уж „продадения“ имот.

Препоръчвам: когато купувате имот, изповядвайте сделката на реална цена!

 АДВОКАТ КИРИЛ АНЕВ

/ www.kirilanev.eu / Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. /